Főoldal > Már BPS-es vagyok > Középiskolai jelentkezés folyamata

Középiskolai jelentkezés folyamata

Kedves Szülők!
 
Összegyűjtöttük nektek részletesen a középiskolai felvételi folyamatát a következő kategóriákban:
 

Tartalom:

Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára: A. pont

Jelentkezés középfokú iskolákba - továbbtanulás céljából: B. pont

Mi a folyamat, ha a BPS Általános Iskola 8. évfolyamos tanulója a Budapest High Schoolba jelentkezik?: C. pont


A. Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára
 
  1. Hogy jelentkezz a központi írásbeli felvételi vizsgára?

  • Vannak olyan középiskolák, gimnáziumok, amik csak a tanulmányi eredményeidet veszik figyelembe a felvételikor, és nem kérik, hogy megírd a központi írásbeli vizsgát.

  • Nektek kell utána néznetek, hogy melyik középiskola, gimnázium mit kér, és az is a ti feladatotok, hogy ez alapján döntsetek: jelentkezel-e központi írásbeli vizsgára.

  • Ha nem vagy biztos benne, hogy hova szeretnél majd felvételizni, ezért abban sem vagy biztos, hogy meg kell-e írnod a központi írásbeli vizsgát, akkor is érdemes most jelentkezned. Legfeljebb nem mész el megírni, ha mégsem lesz rá szükséged.

  1. Ha szeretnél jelentkezni, azt 2021. december 3-ig tudod megtenni.

  • Ezen a linken érheted el, hogy melyik iskolák szerveznek központi írásbeli vizsgát. https://kifir2.kir.hu/TTJegyzekKereso/Home/VizsgaHelyszinKereso

  • Innen tudod kiválasztani, hogy te hol szeretnéd azt megírni. Fontos, hogy ez a választás csak arról szól, hogy fizikailag hol fogsz vizsgázni, és nem azt jelenti, hogy te ebben az iskolában szeretnél továbbtanulni.

  • Csak egy iskolába jelentkezhetsz, a központi írásbeli vizsgát mindkét tárgyból ugyanott kell megírnod.

  1. Jelentkezni a vizsgára többféleképpen is tudsz:

  • ügyfélkapun keresztül, elektronikus űrlap használatával: a kitöltött elektronikus jelentkezési űrlapot véglegesítés után ügyfélkapun keresztül kell beküldenetek. https://ejel.kozfelvir.hu/

  • A kinyomtatott, kitöltött és aláírt jelentkezési lapot postai úton is elküldhetitek, vagy személyesen beadhatjátok abba az iskolába, amelyikben a központi írásbeli felvételit meg szeretnéd írni. 

A központi írásbeli vizsga időpontja: 2022. január 22.

A központi írásbeli vizsga eredményeiről az az iskola fog értesíteni, ahol a vizsgát írtad, legkésőbb 2021. február 7-ig.

  • A dolgozatokat meg lehet majd tekinteni, azokról másolatot lehet készíteni, és azokra  észrevételt is lehet tenni.

  • A fellebbezési eljárás részletes szabályai innen elérhetők:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/tajekoztatok/KIFIR_kozponti_irasbeli_vizsga.pdf

 

B. Jelentkezés középfokú iskolákba - továbbtanulás céljából

FONTOS: Ezt a folyamatot el kell különítenünk a központi írásbeli vizsgára jelentkezés folyamatától.

A központi írásbeli vizsgára és a középfokú iskolákba való jelentkezéshez más-más időpontban, külön-külön jelentkezési lapot kell beadni, a két jelentkezés NEM „váltja ki”, vagy „helyettesíti” egymást! Az írásbeli vizsgák jelentkezési lapja kizárólag az írásbeli vizsgára vonatkozik, (lásd: I. pont), nem tévesztendő össze a középfokú iskolákba való jelentkezéssel, aminek határideje 2022. február 18. 

Lássuk most ennek a jelentkezési folyamatnak a lépéseit!

A BPS készíti el a gyerekek felvételi lapját (2 részből áll: tanulói adatlapból és jelentkezési lapból). Azokba a középfokú iskolákba, amik nem rendeznek szóbeli vizsgát, gyakorlatilag ennek a felvételi lapnak az elküldésében ki is merül a “felvételi” eljárás.

Arról, hogy melyik iskola, milyen feltételekkel szervez külön szóbeli vizsgát a felvételi eljárás részeként, a családoknak maguknak kell tájékozódniuk.

  1. Felvételi lappal kapcsolatos teendők (tanulói adatlap+jelentkezési lap)

  • KIFIR-nek fog nyílni egy szülői felülete december környékén.

  • Amikor az megnyílik, szólni fogunk, megküldjük majd hozzá a belépési linket.

  • Ezt a felületet a szülőknek kell kitöltenünk. Meg kell adnotok a gyerekek személyes adatait és a tanulási területeket, ahova a gyerek jelentkezik, megfelelő sorrendben.

  • Erről a felületről a BPS elektronikusan szívja majd be az adatokat és ez alapján mi állítjuk ki a tanulói adatlapot és a jelentkezési lapot 2022 január utolsó hetében.

  • Az tanulói adatlap 1 példányát BPS továbbítja az OH felé a KIFIR-ből. (Másik példányát magunknál tartjuk, megőrizzük a folyamat lezárásáig.)

  • A jelentkezési lapot a BPS továbbítja a középfokú iskolák felé legkésőbb 2022 február 18-ig.

 


 

 
  1. Módosító időszak (2022.03.21-22-ig)

  • Ekkor a tanulmányi területek sorrendje még megváltoztatható. 

  • Ha ezzel a lehetőséggel szeretnétek élni, akkor írjatok egy e-mailt a BPS-nek a kozepiskola@budapestschool e-mail címre.

  • Új tanulmányterületet is felvehető olyan iskolában, amit a már megjelöltetek, a megjelölt iskolával történő előzetes egyeztetés alapján. Az egyeztetés tényét a középfokú iskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon kell feltüntetni.

  • A BPS elkészíti a módosító tanulói adatlapot és továbbítja az OH-nak (2022.03.23-ig.)

 


 

  1. Lezáró időszak

  • Az OH elküldi a tanulói adatlapot, a módosított tanulói adatlapot - ha van-, és a jelentkezési lapot a középiskoláknak 2022.04.07-ig.

  • A középiskola felvételivel foglalkozó felelőse összeolvassa ezeket, az igazgató rangsorolja a jelentkezőket és megadja az adott tanulmányi területekre felvehetők számát, majd megküldi ezt az OH-nak 2022.04.12-ig.

  • A középfokú iskola megküldi a felvételről/elutasításról szóló értesítést a szülőknek/BPS-nek 2022.04.29-ig.

 

C. Mi a folyamat, ha a BPS Általános Iskola 8. évfolyamos tanulója a Budapest High Schoolba jelentkezik?

A BPS Általános Iskola 8. évfolyamosai úgy nevezett “továbbhaladási” folyamatban vesznek ez esetben részt, melynek lépései itt olvashatók:

  1. Beszélj a mentoroddal, töltsd ki vele az önértékelést, beszéljetek arról, hogy ez neked jó döntés-e. 

  1. Jelentkezz a kozepiskola@budapestschool.org címen. Csak írj annyit, hogy téged ez érdekel. Mi válaszolunk. Jelentkezés a weblapon keresztül: https://budapestschool.org/hu/admission/jelentkezes-2021/kozepiskola/

  2. Projektvideó készítése egy témakörről, amit a gyerek maga kutat, állít össze, vesz fel stb. A témakörök listájából lehet választani egyet. Ezt a listát megkapják a jelentkezés után. Erre legalább 2 hét van.

Amennyiben a BPS-es gyerek úgy dönt, kiválthatja a projektvideót a már meglévő portfóliójának a bemutatásával.

  1. Tétel kidolgozása: egy előre meghatározott téma kutatása, önálló munka, prezentáció vagy jegyzet készítése és a kutatás eredményének bemutatása a többi felvételiző gyerek előtt a DEMO Day-en. Amennyiben a BPS-es gyerek úgy dönt, kiválthatja a tételt a már meglévő portfóliójának a bemutatásával.

  2. DEMO Day: egy egész napos program, ahol egy napig középiskolások lesznek: foglalkozások és választható műhelyek is szerveződnek; valamint meghallgatjuk a tétel-kidolgozás prezentációit. Itt figyeljük a csoportdinamikát is, hogyan áll össze a csapat, mennyire tudnak együtt dolgozni stb.

  3. Családos beszélgetés: a családokkal külön-külön leülve beszélgetés az eddigi tapasztalatok alapján. Ha ezen a beszélgetésen mindkét fél, a család és a suli részéről a mentorok is igent mondanak, sikeres a felvételi, csatlakozik a középiskolához a család.

 

Amennyiben szívesen olvasnátok az Oktatási Hivatal által kiírt tájékoztatókból, ezek a linkek vezetnek titeket.

 

https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/tajekoztato_felvetelizoknek/kozepfoku_felveteli_eljaras_informacioi

Hasznos lehet az Oktatási Hivatal Gyakran Ismételt Kérdések szekciója is: https://www.oktatas.hu/kozneveles/kozepfoku_felveteli_eljaras/gyakran_ismetelt_kerdesek?printMode=true

Itt a fontos dátumok és teendők olvashatók: http://www.gyertyanffy.elte.hu/elsos-beiratkozas-iskolavalasztas/250-kozepiskolai-jelentkezes

Ha kérdésetek merülne fel, írjatok a support@budapestschool.org e-mail címre vagy nyissatok itt egy tikettet.