Home > Minden korosztályt érintő kérdések > Oktatási és napirend > Napirend, taneszközök, időbeosztás az iskolában

Napirend, taneszközök, időbeosztás az iskolában

Kérdés:
Hogy fog kinézni a napirend, mettől meddig tart egy nap az iskolában? Milyen eszközök szükségesek a tanuláshoz (tablet, könyvek?) Az iskolai időbeosztással kapcsolatban mi az elképzelés, különös tekintettel a délutáni időszakra?

Válasz:
A napirendet minden csoport tanárai határozzák meg, a korosztálynak megfelelően. Általánosságban ezekre a keretekre lehet számítani: nyitvatartás 8:00-17:00-ig, reggel 8:00-9:00 megérkezés- közben reggelizési lehetőség.
Reggelenként a napindító beszélgetésen megegyezik a csoport, hogy mi lesz aznap, mi az amit az elmúlt napokból folytatni szeretnénk vagy mi az újdonság, amivel foglalkoznánk.
Megegyezünk, hogy ez hogyan illik bele abba a céltervbe, amit félévente/ havonta/ hetente kitűzünk magunk elé a gyerekekkel közösen írt programunkban. A tanulás/foglalatoskodás -benne egy-két szünettel a mozgásra, evés-ivásra- ezután kezdődik a projektnek megfelelően. Vannak olyan csoportok is, amikben a délelőtt az egyéni képességfejlesztés időszaka és van, ahol délelőtt levegőznek vagy barangolnak valahová. Az ebédidő 12:30 -tól fél óra az evésre, lazításra, utána 13:00- tól csendesebb foglakozás vagy szabadtéri programok. Délután egyéni idő vagy kiscsoportos projekt munka. 
15:00-tól délutáni tevékenységek, amelyek még kapcsolódnak a gyerekek projektjeihez és 16:30 után egyéb fakultatív foglalkozások. A tanárok a közösség ismeretében alakítják. A tanuláshoz bármi felhasználható, ami kiegészít, infót ad, a tablet is. Legtöbb csoportunkban megegyezünk a tablethasználatról, mikor, mennyi időre és milyen feladatokra vagy játékra használható-e.